Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2767 > 5 minute Nr. 2767 de joi, 23 august 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 4

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Slab să fii serviciu să ai!

articol de: Florin ZAFIU
Angajatorii din judeţul Buzău preferă să īncadreze īn muncă persoane slab pregătite profesional īn dauna celor cu studii superioare sau cu studii medii. Rezultatele obţinute de pe urma burselor locurilor de muncă organizate de la īnceputul anului pīnă īn prezent au determinat ca Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă să realizeze o situaţie a pieţei muncii, a locurilor de muncă pe care angajatorii le oferă şi cerinţele care sīnt impuse viitorilor angajaţi.

Meserii pe cale de dispariţie
Principalele categorii de persoane care prezintă un dezavantaj atunci cīnd intră pentru prima oară īn contact cu un angajator pentru a prezenta un C.V. sau pentru a susţine un interviu sīnt cele care au terminat diferite facultăţi, studiile superioare fiind primele din lista dezavantajelor. Specia­liştiii precum fizicieni, biologi, ingineri (agronomi, zootehnişti, horticoli, īmbunătăţiri funciare), petrochimişti sau consilieri juridici se caută din ce īn ce mai rar deoarece, susţine directorul executiv adjunct al A.J.O.F.M Buzău, Valeriu Dimciu, "restructurările şi modernizarea unor unităţi, privatizarea, creşterea preţurilor la utilităţi au condus la o scădere a cererii de oferte de muncă īn meseriile care necesită studii superioare". Adevărul se situează undeva la mijloc, deoarece nu cu mult timp īn urmă directorul executiv al aceleiaşi instituţii, Iulian Pruteanu, declara că "angajatorii preferă să angajeze personal nepregătit decīt cel cu studii pentru a nu remunera perso­nalul cu salariul obligatoriu pentru această categorie de 880 de lei".

Şi cei puţin pregătiţi au probleme
Pentru persoanele cu studii medii, meserii precum tehnician electromecanic, electronist telecomunicaţii, pictor pe sticlă, tehnician merceolog, viticultor sau floricultor sīnt deja pe cale de dispariţie, iar absolvenţii de şcoli profesionale şi de ucenici se poticnesc atunci cīnd doresc să īşi caute de lucru īn meserii ca trefilator, frezor, strungar sau filator. Principalele locuri de muncă ce se regăsesc pe piaţa muncii din judeţul Buzău sīnt īn domeniul serviciilor sau confecţii / textile.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU