Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2762 > 5 minute Nr. 2762 de vineri, 17 august 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 3

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Creditele mai relaxate acordate de bănci avantajează tot pe cei cu venituri mari

articol de: Gabriel STOIAN
Tot mai multe bănci anunţă relaxarea creditelor pentru populaţie, dar beneficiile reale pe care le aduc noile condiţii de creditare rămīn sub semnul īntrebării, pentru că, īn general, doar cei cu venituri mari au de cīştigat.

Ai salariu mare, te poţi īmprumuta
O noutate absolută a noilor condiţii de creditare este cea referitoare la gradul maxim de īndatorare, care a crescut. Dar lucrurile nu sīnt aşa de simple pentru că, deşi gradul maxim de īndatorare a crescut, ajungīnd şi la 70 la sută la BRD şi Banca Transilvania, beneficiarii absoluţi şi incontestabili ai noilor norme rămīn solicitanţii cu venituri mari.
Pentru acordarea creditului, principalul criteriu este venitul solicitantului, pentru care majoritatea băncilor au nişte standarde. Ele constau īn calcularea nivelului minim de subzistenţă. Astfel, din venitul total se vor scădea cheltuielile de subzistenţă, care variază īn funcţie de cīţi membri are familia, dar nu mai puţin de aproximativ 250 lei de persoană. De exemplu, o familie cu doi copii şi un venit net lunar de 1.000 lei nu mai are practic nici o şansă de a mai contracta un īmprumut. Aşadar, familiile cu venituri mai mici vor avea acces mai dificil la creditare, fiiind īncurajaţi cei cu venituri mari, care au avantajul că a crescut gradul de īndatorare şi se pot īmprumuta mai mult.

Scade avansul,creşte dobīnda
Dacă ne referim la creditele ipotecare, noutatea noilor norme constă īn faptul că a dispărut obligativitatea avansului de 25 la sută. Dar de acest avantaj nu pot beneficia decīt cei cu venituri mari. De exemplu, pentru o finanţare de 100 la sută, solicitantul unui credit ipotecar ar trebui să aibă un venit de peste 2.000 de euro. Īn aceste condiţii īnsă, dobīnda anuală efectivă, care exprimă sub formă procentuală costul total al unui credit, ajunge pīnă la 9,50 la sută, faţă de 7,83 la sută, īn cazul unui avans de 25 la sută, dacă luăm īn calcul oferta băncii Volksbank. Īn rest, dobīnzile pentru creditele imobiliare variază, 6,5 la sută pe an la Banca Transilvania, dobīndă fixă īn primii trei ani, dobīnzi īncepīnd cu 5,75 la sută la BRD. Dar totul depinde de perioada de creditare, de avans şi mai ales de venitul solicitantului, care fără un salariu de cīteva sute bune de euro nu poate obţine nici un credit.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU