Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2741 > 5 minute Nr. 2741 de marti, 24 iulie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Spectrul foametei

Aşa cum era de aşteptat, perioada secetoasă pe care o traversăm are efecte devastatoare asupra producţiei de cereale. Īn plus, grindina care a căzut īn cīteva rīnduri asupra terenurilor din judeţ a distrus şi o parte dintre culturile care au scăpat din calea secetei. Campania de recoltare a grīului a luat sfīrşit īn urmă cu numai cīteva zile, dar producţia este foarte scăzută. Potrivit specialiştilor din domeniul agricol, cantitatea de grīu la hectar este de numai o treime, comparativ cu anii trecuţi, adică de numai 1.286 kilograme la hectar.

Producţie de grīu mai mică de trei ori decīt īn 2006
Chiar dacă era de aşteptat ca recolta de grīu să fie foarte scăzută īn acest an, specialiştii din domeniul agricol sīnt foarte dezamăgiţi. Ei spun că nu s-au mai confruntat cu o asemenea situaţie de ani de zile şi că lucrurile nu vor fi mai aşezate nici īn ceea ce priveşte porumbul şi floarea soarelui. Īn zonele mai puţin afectate de secetă, producţia medie de grīu la hectar a fost de aproape 1.300 de kilograme, de trei ori mai scăzută faţă de anul trecut. Cea mai gravă situaţie se īnregistrează īn sudul judeţului, īn localităţile Gălbinaşi, Cilibia, Padina, Pogoanele şi Ruşeţu, unde producţia a fost de numai cīteva sute de kilograme de grīu la hectar. "Am constatat cu tristeţe că producţia de grīu este de pīnă  la trei ori mai mică faţă de anii trecuţi. Din fericire, īn stocuri mai există grīu din 2006 şi nu vom fi nevoiţi să importăm. Nici preţul pīinii nu cred că va creşte", ne-a declarat Ion Enache, directorul adjunct al Direcţiei Agricole.

Culturile de porumb şi floarea soarelui, uscate īn proporţie de 50 la sută
La fel de afectate sīnt şi culturile de porumb şi floarea soarelui, care promit recolte la fel de scăzute. Ca şi īn cazul grīului, cele mai afectate localităţi sīnt cele situate īn sudul judeţului, unde plantele sīnt uscate īn proporţie de 50-60 la sută. Situaţia este mai bună īn comunele aflate īn apropiere de Rīmnicu Sărat, care au fost mai ferite de furia secetei. Judeţul nostru a fost inclus deja pe lista unităţilor administrative declarate calamitate, iar la Direcţia Agricolă au fost īnregistrate peste 450 de dosare prin care agricultorii solicită despăgubiri.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU