Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2724 > 5 minute Nr. 2724 de miercuri, 4 iulie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Căpșunarii și-au lăsat copiii în voia sorții

articol de: Iulian GAVRILUȚĂ

Există printre noi copii fără copilărie a căror dramă nu o cunoaște nimeni. Este vorba de acei copii lăsați în voia sorții de părinți, plecați la muncă în străinătate. Responsabilii din cadrul Direcției Județene de Asistență Socială și Protecția Copilului primesc în ultimul timp, zilnic, pe Telefonul Copilului, sesizări cu privire la copii aflați în dificultate după ce părinții au ales să muncească în străinătate.

Mama muncește în Spania, copiii fură de la vecini.
Unul dintre zecile de cazuri care se află acum în atenția D.G.A.S.P.C. se află la Breaza și are ca protagoniști doi copii,C.M., de 8 ani, și N.A., de 7 ani, a căror mamă este plecată în Spania la muncă. Pe fondul neglijării copiilor, aceștia au ajuns să nu mai frecventeze școala, să fure și, în final, să se ia măsura plasamentului într-un centru de copii din Beceni. Deși căsătoriți de 9 ani, dezechilibrul familiei Marin a început odată cu plecarea soției Viorica, în Spania, în octombrie 2006. După spusele vecinilor, copiii au început să fure de prin casele sătenilor din Breaza. Tatăl lor își cîștigă pîinea muncind, iar copiii umblă murdari și flămînzi pînă seara tîrziu, cînd tatăl lor se întoarce acasă. "Aș fi vrut să-i îngrijesc așa cum trebuie, dar fiind plecat mereu la muncă, neprimind ajutor de nicăieri, mi-a fost greu să-i controlez la teme și să stau cu ochii pe ei", ne spune cătrănit Vasilică Marin, tatăl copiilor, în vîrstă de 33 ani.

Psihologii vorbesc de traumele copiilor
Copiii din familiile cu părinți plecați la muncă în străinătate trec prin adevărate traume psihice, care nu rămîn fără urmări în plan social. Psihologul Carmen Nuțulescu, directorul adjunct executiv al DGSAPC Buzău, subliniază că astfel de cazuri se înregistrează cu o frecvență îngrijorătoare: "Cazurile de acest gen sînt din ce în ce mai frecvente, iar într-o familie, cînd unul din părinți lipsește sau este plecat la muncă în străinătate, cei mai expuși sînt copiii rămași acasă. Cei mai mulți dintre ei încep să lipsească de la școală, să se asocieze în găști sau să comită furturi. Situația este alarmantă și trebuie ca toți factorii responsabili să contribuie la reechilibrarea emoțională și socială a copiilor din astfel de familii." Un rol important în prevenirea sau rezolvarea cazurilor îl au asistenții sociali din primăriile din județ, deoarece prin Ordinul 219/2006, ei au atribuțiuni de monitorizare a cazurilor respective. DGSAPC intervine doar după ce lucrătorii primăriilor trimit refera­tele și planurile de servi­cii. Dincolo de mirajul altor melea­guri sau de bruma de bani aduși în țară, rămîne o Românie profundă, în care copiii celor plecați în străinătate suferă traume peste traume, fiind marcați pentru totdeauna.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU