Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2714 > 5 minute Nr. 2714 de vineri, 22 iunie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Contradicția nu aduce întotdeauna progres:


Pești morți și pete de culoare neagră pe rîul Rîmnicu Sărat

Situația de fapt a declanșat un nou conflict de idei între Garda de mediu și Agenția pentru Protecția Mediului, înainte ca analizele de laborator să fie finalizate

articol de: Florina POPESCU, Florin Zafiu

Pești morți și pete de culoare neagră pe albia rîului Rîmnicu Sărat au fost sesizate telefonic, în urmă cu două zile, la Agenția de Protecție a Mediului.
Sesizarea s-a verificat și la fața locului, unde au descins în scurt timp comisarii Gărzii de Mediu. Cele două instituții mai sus citate nu cad, însă, de acord asupra posibilelor cauze care ar fi putut să provoace situația de fapt.

Fiecare cu varianta sa

În data de 19 iulie, Agenția pentru Protecția Mediului a fost sesizată cu privire la prezența peștilor morți și a petelor de culoare închisă de pe rîul Rm Sărat, în zona Știubei și a Podului din localitatea Puieștii de Jos. Cei de la Agenția pentru Protecția Mediului indică drept posibilă cauză a poluării apei activitatea desfășurată în zonă de societatea comercială Acvaterm S.A. De cea­lal­tă parte, Garda de Mediu susține că viitura care a avut loc în aceeași zi în care s-a făcut constatarea, pe cursul rîului Rîmnicu Sărat ar fi antrenat depuneri și ar fi provocat turbulență pe rîu.

În raportul întocmit de comisarii Gărzii de Mediu se arată că "anterior precipitațiilor care au avut loc în zonă, debitul rîului a fost scăzut, viitura a antrenat depuneri și a produs turbulențe în rîu (…). Nu s-au constatat pești morți, cei găsiți au rămas probabil pe mal după trecerea viiturii". Carmen Pavăl, purtătorul de cuvînt al A­gen­ți­ei pentru Protecția Mediului, acceptă că este posibil ca peștii să fi murit din cauza viiturii, dar că, la fel de bine, scurgerile în rîu, de la unul din punctele de lucru ale societății Acvaterm, ar fi putut să provoace situația respectivă.

Se așteaptă rezultatul analizelor

Comisarii Gărzii de Mediu au prelevat probe din cele două zone vizualizate, respectiv, zona podului din Puieștii de Jos și zona Știubei, urmînd ca în zilele următoare, rezultatul analizelor să stabilească exact ce a provocat moartea peștilor. Analizele vor fi efectuate la laboratorul Serviciului de Gospodărire a Apelor din Vrancea.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU